BBC
0

Britanija, mučenje i tajnost

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband stao je u odbranu vladine odluke da se ne objavljuju obavještajni podaci koji se tiču navodnog mučenja Binyama Mohameda koji je svojevremeno imao pravo boravka u Velikoj Britaniji a sada je zatočen u američkom zatvoru u bazi Guantanamo na Kubi.

Ministar Miliband je, govoreći pred poslanicima britanskog parlamenta, rekao da bi objelodanjivanje obavještajnih podataka koji izvorno potiču iz američkih izvora, protivno volji SAD-a, moglo donijeti realnu i veliku štetu britanskoj nacionalnoj sigurnosti i međunarodnim odnosima Londona.

Britanski šef diplomatije je rekao i da London nikada neće odobriti primjenu mučenja i negirao je tvrdnje da je Washington zaprijetio da će prekinuti obavještajnu saradnju s Britanijom ako tajni dokumenti budu objavljeni.

On je rekao i da su advokatima Binyama Mohameda uručeni podaci koje su tražili kao i da pravosudne vlasti u Britaniji istražuju istinitost tvrdnji o navodnoj britanskoj umiješanosti u njegovo zlostavljanje.

Binyam Mohamed zatočen je u Guantanamu već četiri godine nakon što su ga Amerikanci optužili da je planirao teroristički napad.

On tvrdi da je bio mučen dok je bio saslušavan u Maroku, Pakistanu i Afganistanu i da su britanske obavještajne službe bile u to umiješane. Zato traži javno objavljivanje američkih podataka o tretmanu kojem je bio izložen.

Viši sud je međutim presudio da informacije ostanu pod velom tajne jer je ministar Miliband procijenio da bi njihovo objavljivanje moglo naškoditi obavještajnoj saradnji sa SAD-om, javio je BBC.

Dva britanska suca su u srijedu saopćila kako su namjeravali spomenute obavještajne podatke učiniti dostupnim javnosti, ali da su ih u tome, kako tvrde, faktički spriječile američke prijetnje da će dođe li do objavljivanja povjerljivog materijala, Amerika stopirati obavještajnu saradnju s Velikom Britanijom.