{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanija kao bivša Istočna Njemačka

N
16.8.2004. u 23:14
0
0
Britanija kao bivša Istočna Njemačka
0
Britanija kao bivša Istočna Njemačka
Velika Britanija postaje društvo kontrole svojih građana kao što je to nekad bila Istočna Njemačka, upozoravaju novinski komentatori u Londonu.
Vlada Tonyja Blaira, ističe se, planira osnivanje čak tri zasebne dokumentacije o građanima i onima koji žive u Britaniji, i to u stilu "velikog brata", kako se nazivao sistem kontrole u bivšim komunističkim zemljama.

Podaci o građanima, izjavio je listu Times britanski povjerenik za informacije Richard Thomas, bili bi dostupni velikom broju osoba i državnih institucija, ali sami građani neće moći znati što je u tim dokumentima i što piše o njima.

Londonski Guardian precizira da će građanima biti zabranjeno da znaju što piše u "njihovim dosjeima". Taj list ističe da Blairova vlada sve to radi tajno i izvan uobičajene parlamentarne rasprave, te da je to dio tajnog plana o uvođenju ličnih iskaznica.

Naime, Velika Britanija je jedna od rijetkih zemalja gdje ne postoje lične iskaznice, a što se smatra jednim od najvećih dostignuća u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Ali, očigledno, tome uskoro dolazi kraj jer Blairova vlada namjerava preko ličnih iskaznica uvesti kontrolu nad svim građanima, ocjenjuje londonski Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoće li posjeta Predsjedništva BiH Srbiji značajnije promijeniti odnos između dvije zemlje?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: