{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanija će podržati nezavisnost Kosova na samitu EU

F
18.2.2008. u 12:08
0
0
Britanija će podržati nezavisnost Kosova na samitu EU
0
Britanija će podržati nezavisnost Kosova na samitu EU
Očekuje se da Britanija prizna suverenitet Kosova nakon što je otcijepljena balkanska pokrajina proglasila nezavisnost od Srbije u nedjelju.
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband u ponedjeljak prisustvuje samitu ministara vanjskih poslova EU u Bruxelles, na kojem će 27 država članica pokušati pronaći zajednički odgovor na jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti.

Iako većina članica EU pozdravlja secesiju, protivljenje iz nekih zemalja, među kojima su Španija, Rumunija i Grčka, vjerovatno će blokirati svaki jednoglasni čin priznanja secesije, javlja britanska novinska agencija Press Association.

Očekuje se da se Miliband pridruži kolegama iz Francuske, Njemačke i nekoliko ostalih članica EU u davanju posebne izjave kojom se priznaje nova država na jugoistoku Evrope nakon što se zvanični dio samita zaključi.

Nedjeljnu objavu - vjerovatno posljednji čin u dezintegraciji stare Jugoslavije - s oduševljenjem su proslavili u kosovskoj prijestonici Prištini i u Londonu, gdje su Kosovari mahali nacionalnim zastavama na Trafalgar Squareu.

Potezu se, međutim, ogorčeno protivi Srbija, koja je proglasila Kosovo "neotuđivim" dijelom svoje teritorije, i Rusija.

Veto Moskve u Vijeću sigurnosti UN-a koje se u ponedjeljak sastaje u New Yorku, stajat će na putu generalnog međunarodnog prihvatanja kosovske nezavisnosti u doglednoj budućnosti.

Od evropskih vlada zatraženo je u nedjelju navečer da prevaziđu razlike i da daju zvanično priznanje nezavisnosti Kosova u interesu mira.

"Kredibilitet Evrope je u pitanju podjednako i u smislu uloge mirovnih snaga EU u sprečavanju nasilja u Evropi, i uloge evropskih političara u postizanju jedinstva u suočavanju s određenim ozbiljnim diplomatskim protestima", izjavio je laburistički evropski poslanik Richard Howitt.

Kosovo je šesta država koja će se pojaviti u regiji od 1991. - iako je taj potez pozdravljen u većini evropskih prijestonica, on teško komplicira napore da se lansira Srbija na put ka članstvu u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: