Svijet
0

Britanija bi mogla optužiti i Kovtuna u slučaju Litvinenko

FENA
Alexander Litvinenko
Alexander Litvinenko
Britanski tužitelji mogli bi optužiti Dmitrija Kovtuna, prijatelja i poslovnog partnera Andreja Lugovoja, za umiješanost u ubistvo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka, javljaju u utorak ruski mediji.

Kovtun se spominje u materijalima britanskih tužitelja kao mogući suučesnik u trovanju Litvinenka, navode ruski mediji pozivajući se na neimenovane izvore, prenijela je Hina.

Kovtun i Lugovoj sastali su se s Litvinenkom u Londonu 1. novembra prošle godine, tri sedmice prije nego šo je umro od trovanja radioaktivnim plutonijem. Britansko tužiteljstvo objavilo je prošle sedmice odluku o pokretanju kaznenog postupka protiv bivšeg agenta KGB-a Lugovoja i zatražilo njegovo izručenje od Moskve.

Protiv Kovtuna, također bivšeg obavještajca, nije podignuta konkretna optužnica, a razlozi tome možda su taktika britanskih istražitelja da ne optuži odmah dvojicu Rusa, navode izvori. "Moguće je da je Kovtun ostavljen 'za rezervu' ovisno o ruskoj reakciji na zahtjev za izručenjem Lugovoja".

Ruski glavni tužitelj Jurij Čajka rekao je prošle sedmice da Lugovoj neće biti izručen, pozivajući se na ruski Ustav, te da mu je rusko pravosuđe spremno suditi ako Velika Britanija skupi "dovoljno dokaza za njegovu krivnju".