Svijet
0

Britanija apelira na prihvat zatvorenika iz Gvantanama

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Velika Britanija se pridružila Portugalu u apelu ostalim evropskim zemljama da prihvate dio pritvorenika iz američkog zatvora u zalivu Gvantanamo, na Kubi, javio je danas BBC.

Takav potez bi, kako se ocjenjuje, bio od pomoći novom američkom predsjedniku Baraku Obami koji planira da ukine pritvorsku jedinicu u Gvantanamu, u kojoj borave, mahom, zatvorenici optuženi za terorizam, kada bude preuzeo dužnost od sadašnjeg predsjednika SAD-a Džordža Buša.

Nekima od 250 preostalih zatvorenika odobreno je puštanje na slobodu, ali postoji zabrinutost da bi, ukoliko bi bili vraćeni u zemlje iz kojih su došli, tamo mogli da budu proganjani.

Velika Britanija je već prihvatila sopstvene državljane iz Gvantanama, kao i neke osobe koje su bile u pritvoru, a imale su pravo boravka na britanskoj teritoriji. Vlasti u Londonu navele su da nemaju namjeru da prihvate još zatvorenika.

Portugal i Njemačka su prošlog mjeseca najavile da će početi da provode u djelo probne planove o prihvatanju osoba iz tog zatvora. Australija je saopštila da razmatra apel SAD-a da prihvati jedan broj pritvorenika.