{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanci treniraju libijske specijalce

F
12.9.2009. u 13:22
0
3
Britanci treniraju libijske specijalce
0
Britanci treniraju libijske specijalce
Pripadnici elitne britanske jedinice Special Air Service (SAS) već šest mjeseci uvježbavaju grupu libijskih specijalaca za protuterorističku borbu, piše britanski dnevnik Daily Telegraph.
Pozivajući se na izvore bliske SAS-u, list tvrdi da je u to uključena grupa između četiri i 14 instruktora s britanske strane, a da je sve utvrđeno tajnim sporazumom dvije vlade.

Ministarstvo odbrane u Londonu odbilo je komentirati ove informacije, ali je na upit drugog dnevnika, Daily Maila, potvrdilo da Velika Britanija "trenutno sarađuje s Libijom na području odbrane".

Daily Telegraph navodi da je sporazum o saradnji na području protuterorističke borbe potpisao početkom 2009. premijer Gordon Brown, ali da ga je još 2004. pripremila vlada Tonyja Blaira.

Pripadnici SAS-a, piše list, nisu dobro primili novi zadatak jer smatraju da su libijske vlasti bile te koje su poticale terorizam i odgovorne su za neke od najubitačnijih napada poput onoga kad je u postavljanju bombe u Pan-Amov avion poginulo 270 osoba u zraku i na tlu Lockerbieja u Škotskoj.

Britanski specijalci su posebno ogorčeni jer moraju sarađivati s vladom koja je dugo finansijski i oružjem podržavala Irsku republikansku armiju protiv koje su se pripadnici SAS-a godinama uz velike žrtve borili u Sjevernoj Irskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: