Svijet
0

Britanci traže vezu u neuspjelim terorističkim napadima

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Policija sada pokušava povezati sve dokaze i učesnike kako bi rasvijetlili neuspjele terorističke napade. Nedavno objavljena saznanja uključuju informacije da je pet od osam osumnjičenih u vezi s Royal Alexandra bolnicom u Glasgowu, a da su u autima pronađeni mobilni telefoni.

Policajcu, koji se zadesio na aerodromu u Glasgowu u momentu neuspjelog pokušaja terorističkog napada, činilo se da su dvojica doktora bili odlučni u izvršenju samoubilačkog napada.

Narednik Torquil Campbell koji je uhvatio osumnjičene Bilal Abdulla i Khalid Ahmeda nakon njihovog neuspjelog pokušaja da aktiviraju bombu među putnicima na aerodromu rekao je da "očigledno nisu imali plan B. Izgledali su mirno, razumno i sigurni u sebe. Kao da se od njih nije očekivalo ništa drugo nego da tamo čekaju i dignu u zrak sebe i okolinu.", dodao je Campbell u četvrtak u intervjuu za Sky TV.

Svih osam osumnjičenih koji su u subotu uhapšeni su bili strani državljani i uposlenici u zdravstvenom sistemu Velike Britanije. Policija sada pokušava naći vezu između njih. Vlasti pokušavaju rasvijetliti povezanost šest bliskoistočnih osumnjičenih i dvojice Indijaca koji su također uhapšeni pod sumnjom da su upleteni u terorističke napade.

U autima sa neeksplodiranim bombama nađena su dva mobitela pa policija preko liste poziva iz kartice pokušava saznati s kime su napadači prethodno komunicirali.

Osim mobitela, policija koristi i druge dokaze poput otisaka prstiju, kompjuterskih podataka sa njihovih radnih mjesta, DNK dokaza i svakog drugog detalja kojeg su uspjeli pronaći.

Royal Alexander bolnica u Glasgowu je veza između pet od osam osumnjičenih.

Ahmed, jedan od napadača iz Glasgowa, ljekar je opće medicine i radio je u Royal Alexander bolnici. Sada je tamo u ulozi pacijenta gdje ga liječe od strašnih opekotina koje je zadobio podmetanjem požara u autu koji je trebao aktivirati bombu. Drugi osumnjičeni - Abdulla je također doktor gore navedene bolnice koji je u njoj imao čak i svoj ured.

Ostalu dvojicu osumnjičenih za upletenost u napade, čiji identitet nije objavljen, uposlenici bolnice su prepoznali kao mlade stažiste, studente.

Policija je pretražila Abdullovu kuću za koju vjeruju da je bila sjedište gdje su tri bombe napravljene.

Shiraz Maher, nekadašnji član radikalne islamističke grupe, otkrio je policiji da poznaje Abdulla sa Cambridge univerziteta. Opisao ga je kao "okorjelog" muslimana.

"Bio je ljut zbog svega što se događa u Iraku. Podržavao je pobunu protiv stranih trupa. Vidno je bio zadovoljan kada bi čuo za smrt američkih i britanskih vojnika.", izjavio je Maher za British Broadcasting Corp.

Australijski povjerenik Federalne policije Mick Keelty izjavio je da vlasti trenutno ispituju veliki broj ljudi. "Ovo je kompleksna istraga. Nisu osumnjičeni svi koji su na ispitivanju. Mi samo želimo povezati sve događaje i učesnike na pravi način.", rekao je Keelty.