Svijet
55

Britanci se uplašili da će se bh. građani doseliti u Englesku nakon ulaska u EU

Piše: M. N.
Britanski portal Daily Mail objavio je tekst o namjerama BiH da preda aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju. U samom uvodu naglasili su kako naša zemlja ima najgoru stopu nezaposlenosti u Evropi i da će, kada budemo primljeni u EU, svaki od četiri miliona građana moći doći živjeti u Velikoj Britaniji.

"Britanija bi mogla biti prisiljena da odobri slobodan ulaz na tržište rada za četiri miliona Bosanaca nakon što je ova zemlja otkrila planove o priključenju EU. Bivša jugoslavenska republika koja ima najgoru stopu nezaposlenosti u Evropi, formalno će aplicirati za Briselski klub 15. februara. Uz Tursku koja napreduje u pregovorima o priključenju, populacija EU će narasti na 80 miliona u sljedećoj deceniji", piše Daily Mail.

U tekstu se dalje ističe da će, ukoliko Britanci izglasaju da ostanu u EU, svi građani slobodno moći živjeti, putovati i studirati u Velikoj Britaniji.

"BiH i Turska imaju većinsko muslimansko stanovništvo, što je problem koji je izazvao zabrinutost u vezi s integracijom ako se veliki broj preseli u Veliku Britaniju", piše Daily Mail.

Osvrnuli su se i na problem korupcije u zemlji i, kako kažu, hronične visoke stope nezaposlenosti, naglasivši kako će Evropska komisija podržati reforme u našoj zemlji sa 1.000 miliona eura u sljedeće tri godine.

Osim što su kandidaturu BiH vezali za Tursku, tekst su potkrijepili fotografijama sirijskih migranata u Makedoniji i Srbiji. Sličan tekst objavio je i birtanski list The Sun.

O apliciranju BiH pisali su i drugi mediji poput The Guardiana i The New York Timesa, no oni su prenijeli samo zvanične izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.