Nove informacije
0

Britanci: Ruska odbrambena industrija u velikim problemima, Putin pravi sve veće javne ispade

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je izvještaje svojih obavještajaca gdje se navodi da ruska odbrambena industrija ima tolike probleme da postaju kritična tačka Rusije, a da Vladimir Putin pravi sve veće javne ispade.

"Dana 9. februara 2023. Dmitrij Medvedev pozvao je na povećanje ruske proizvodnje tenkova tokom posjeta firmi za izgradnju transportnih strojeva Omsk", pišu Britanci o izjavi bivšeg ruskog predsjednika.

Njegova posjeta firmi uslijedila je nakon nekoliko Putinovih javnih komentara kojima je pozvao odbrambenu industriju da bolje potpomognu "specijalnu vojnu operaciju".

"Na sastanku koji je prenosila televizija 12. januara 2023. Putin je kritikovao Denisa Manturova, zamjenika premijera odgovornog za odbrambenu industriju, zbog "zafrkavanja", pišu Britanci. Bio je to jedan od najjačih Putinovih javnih ispada od početka invazije, dodaju oni.

Poručuju da vojna proizvodnja sasvim sigurno ne ispunjava zahtjeve ministarstva odbrane za kampanju u Ukrajini, a zbog toga ono ne stiže uspješno obnavljati zalihe za dugoročne odbrambene ciljeve.

"Ruski lideri su vjerojatno svjesni da vojna industrijska proizvodnja postaje kritična slabost, pogoršana pogrešnom strateškom i operativnom procjenom invazije na Ukrajinu, zaključuju Britanci.

Podsjećamo, ruske snage su dobile naredbe za napredovanje u većini sektora, ali nisu okupile dovoljnu ofanzivnu borbenu moć ni na jednoj osovini da bi postigle odlučujući učinak, saopštilo je nedavno ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Ministarstvo je objavilo tada izvještaj svojih obavještajaca o situaciji na linijama u Ukrajini.

"Zadnja tri dana Wagnerove snage su sasvim sigurno ostvarile male teritorijalne dobitke na sjevernim rubovima Bahmuta te su ušle u selo Krasna Hora. Ipak, organizirana ukrajinska odbrana i dalje je prisutna na ovom području", pisali su Britanci.

Dodaju da je taktičko rusko napredovanje južno od grada malo ostvarivo.

"Na sjeveru, na potezu Kremina-Svatove u Luhansku, ruske snage konstantno rade ofanzivne napore, ali ipak ti napadi ne ostvaruju značajan napredak", naveli su tada.