U ponoć izlazi iz EU
10

Britanci napustili Evropski parlament uz pjesmu, ponijeli i zastavu

A. B.
Britanski parlamentarci napustili su zgradu Evropskog parlamenta u Briselu noseći zastavu svoje zemlje čime su označili izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Time je završen i njihov mandat u Evropskom parlamentu.

Kako piše Euronews, ispred Evropskog parlamenta parlamentarce je dočekala veliki broj ljudi te su nakon održanog govora izlazak i EU proslavili uz škotske pjesme i gajde.

Britanski parlamentarci proslavljaju ispred Evropskog parlamenta zbog Brexita (Foto: EPA-EFE)
Britanski parlamentarci proslavljaju ispred Evropskog parlamenta zbog Brexita (Foto: EPA-EFE)

"Bitno je da naglasimo da više od 70 posto Britanaca danas proslavlja slobodu izlaskom iz Evropske unije u kojoj je bila više od 40 godina", rekla je britanska parlamentarka nakon čega su je dočekale ovacije i aplauz prisutnih.

Velika Britanija će večeras po lokalnom vremenu u 23:00 sati, a u ponoć u Briselu napustiti Evropsku uniju. Odlazak se dešava tri godine nakon što je ova država osvojila 52 posto glasova za napuštanje EU na anketama provedenim među stanovnicima.

Velika Britanija je postala članica Evropske unije 1973. godine i prva je država koja je napušta.

Brexit stranka, čiji je predsjednik i osnivač Nigel Farage, bio jedan od glavnih vođa kampanje za izlazak iz EU, za večeras je organizovala niz svečanosti uz domoljubne pjesme i govore na trgu Parlamenta u Londonu.

"Vrijeme je da se zastava Velike Britanije vrati u London", rekao je britanski član Evropskog parlamenta Jonathan Bullock držeći u ruci zastavu Velike Britanije koja se nalazila u Evropskom parlamentu.

Jonathan Bullock, britanski član Evropskog parlameta (Foto: EPA-EFE)
Jonathan Bullock, britanski član Evropskog parlameta (Foto: EPA-EFE)

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije znači "promjenu" i "svitanje nove ere", ocijenio je premijer Boris Johnson koji želi ujediniti zemlju nakon tri i po godine podjela zbog Brexita.

"Ovo nije kraj, nego početak i trenutak kada zora sviće i podiže zastor prije novog čina. Riječ je o istinskoj nacionalnoj obnovi i promjeni", reći će konzervativni čelnik u svom obraćanju naciji u petak u 23.00 sata po srednjoevropskom vremenu, sat vremena prije historijskog istupanja Velike Britanije.