{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanci najavljuju da će u 2012. otkriti tajnu Keopsove piramide

S
13.12.2011. u 20:00
0
44
Britanci najavljuju da će u 2012. otkriti tajnu Keopsove piramide
0
Britanci najavljuju da će u 2012. otkriti tajnu Keopsove piramide
Tajna vrata u srcu Velike piramide (Keopsova piramida) u Egiptu mogla bi biti otvorena prvi put u narednoj godini, kažu u jednoj kompaniji za robote u Velikoj Britaniji. Tako bi mogla biti riješena jedna od najvećih misterija na svijetu koja zaokuplja arheologe još od 1872. godine.
Kompanija Scoutek iz Britanije je već počela istraživati šta se nalazi iza tajnih vrata u ovoj piramidi, ali su istraživanja prekinuta zbog nedavnih nemira u Egiptu. Iza tajnih vrata su uspjeli "zaviriti" pomoću robota nazvanog "mikro zmija".

"Ja sam uvjeren da ćemo moći nastaviti sa ekspedicijom u 2012. godini", rekao je vođa ekspedicije Shaun Whitehead.

Egipatsko Vrhovno vijeće za starine prestalo je sa izdavanjem dozvola za istraživanje, kao što je ona koju su dali za ispitivanje robotom poznatim kao Djedi 2002. godine. No, nedavno su se predomislili i dozvolili da se istraživanja nastave.

"Mi još uvijek čekamo dozvolu za povratak u piramidu, a u međuvremenu smo radili na jačanju robota. Glavni plan je da s robotom ispitamo sve što se može, kako bi prikupili što više informacija da arheolozi mogu utvrditi za šta su se koristila tajna vrata", rekao je Whitehead za Daily Mail.

Vjeruje se da je piramida sagrađena kao grobnica faraona Kufua, odnosno Keopsa. Jedino je od sedam čuda starog svijeta koje je odoljelo zubu vremena. U njoj se nalaze tri glavne prostorije: kraljičina odaja, velika galerija i kraljeva odaja koja je s dva kanala povezana s vanjskim svijetom. Zanimljivo je da i iz kraljičine odaje prema stranicama piramide također vode dva tunela presjeka 20 puta 20 centimetara, međutim, oni su blokirani kamenim vratima te ne dopiru do vanjskog svijeta.

Funkcija ovih tunela i vrata nije poznata, međutim, neki stručnjaci vjeruju da bi oni mogli voditi u neke druge tajne odaje, što britanski naučnici sa Univerziteta Leeds sada namjeravaju otkriti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: