Šta pišu novine
0

Britanci izbore nazivaju "sudnjim danom"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski listovi su u ponedjeljak ujutro izašli iz štampe prije objavljivanja konačnih rezultata izbora za Evropski parlament, ali su najviše pažnje očekivano posvetili sudbini premijera Gordona Browna nakon, kako ocjenjuju, katastrofalnog izbornog poraza britanske vladajuće Laburističke stranke.

"Sudnji dan", "Brown na ivici", "Crni ponedjeljak", "Katastrofalan poraz" – to su samo neki od naslova sa stranica londonskih dnevnika koji pokušavaju dokučiti kakva će biti sudbina Gordona Browna nakon rezultat izbora za EP i ključnog sastanka laburističkih poslanika, od kojih neki zahtijevaju trenutnu premijerovu ostavku.

Neki od njih, piše liberalni The Guardian, zahtijevaju da se provede interno glasanje kako bi se utvrdilo da li Brown i dalje uživa podršku većine u parlamentarnim klupama.

List ocjenjuje i da raspoloženje javnosti naginje ka prijevremenim izborima, i poziva na njihovo održavanje u oktobru ove umjesto u maju iduće godine, bez obzira na Brownovu sudbinu – kako bi zemlja, kako navodi, "prevladala političku nestabilnost i nepovjerenje koje postoji prema radu parlamenta nakon skandala s troškovima poslanika".

The Times ocjenjuje da će sudbina Gordona Browna, po svemu sudeći, biti poznata u naredna 72 sata.

Dok Financial Times upozorava opozicijske konzervativce da bi – u svjetlu izbornih rezultata za EP – trebalo omekšati svoj inače prilično tvrd stav prema Bruxellesu i Evropi uopće, europskeptični Daily Telegraph ocjenjuje da su ljutiti birači širom Starog kontinenta izbore iskoristili da "kazne ljevicu".

Ovaj list poraz laburista vidi kao neminovnu posljedicu političkih prilika u Velikoj Britaniji posljednjih mjeseci.

Britanski birači uglavnom ne shvataju evropske izbore dovoljno ozbiljno, i da rezultati pojedinih stranaka često ukazuju na nezadovoljstvo vladajućim strukturama, navodi DT.

Međutim, usprkos rezultatima i "gužvi" u redovima vlastite stranke, sve su šanse da Gordon Brown, usprkos opasnom ljuljanju fotelje, neće napustiti položaj premijera jer javna pobuna laburističkih poslanika sve više liči na farsu i politički teatar.

Bilo prijevremenih parlamentarnih izbora u Britaniji ove godine ili ne, laburisti su po svemu sudeći "završili karijeru" – samo je pitanje da li su spremni to priznati odmah ili tek u maju sljedeće godine, ocjenjuje Daily Telegraph.

Dnevnik The Independent bilježi da je na izborima za EP u Švedskoj jedna stranka ostvarila neočekivan uspeh. To Piratska stranka, koja se zalaže za besplatnu razmjenu fajlova na internetu.

List navodi da je skoro 7,5 posto glasova birača toj stranci osiguralo jedno mjesto u parlamentu u Bruxellesu – 13 puta više glasova nego što je osvojila na parlamentarnim izborima u Švedskoj 2006.

Analitičari ocjenjuju da je uspjehu stranke najviše doprinijela nedavna sudska presuda protiv švedske piratske web stranice Pirate Bay, nakon čega je do tada marginalna stranka sa 14 hiljada članova i simpatizera postala treća najveća stranka u Švedskoj.

Jedan od njenih članova koji su, kako navodi list, "uglavnom mladi, i sa sobom svuda nose mobilne telefone s internet vezom ili laptope", u razgovoru za Independent opisao je svoju stranku kao "stranku štrebera".