Novi početak
10

Britanci će poslije Brexita ponovo dobiti plavi pasoš

Klix.ba
Foto: The Guardian
Foto: The Guardian
Britanski pasoš će ponovo nakon što zemlja izađe iz Evropske unije imati korice plave boje, saopćila je vlada u Londonu.

Ministar za imigracije Brandon Lewis izjavio je da će vraćanje starog pasoša i način na koji Britanija pregovara o uslovima napuštanja EU zadovoljiti i one koji su glasali za izlazak, kao i one koji su bili za ostanak.

"Istupanje iz Evropske unije nam daje jedinstvenu priliku da obnovimo naš nacionalni identitet i utremo novi put za nas u svijetu", kazao je Lewis, prenosi The Guardian.

Dodao je da je oduševljen što će se britanski pasoš vratiti u ikonički plavi i zlatni dizajn nakon što napuste Evropsku uniju 2019. godine.

Nakon što Velika Britanija napusti EU u martu 2019. godine, bordo pasoši će i dalje biti izdati, ali bez upućivanja na trgovinski blok.

Britanski pasoši decenijama su imali tamno plave korice, ali je dizajn promijenjen 1988. godine. Novi pasoš će se izdavati od oktobra 2019. godine.

Plavi i zlatni pasoši bit će izdati od oktobra 2019. godine, kada počinje ugovor o pasošu od 490 miliona dolara, britanskim državljanima koji obnavljaju ili podnose zahtjev za novi pasoš.