Svijet
0

Britanaca prvi put u historiji više od 61 milion

FENA
Britanski dnevnici veliki prostor u petak posvećuju nalazima Državnog zavoda za statistiku da Velika Britanija u posljednjih godinu dana bilježi dramatičan porast nataliteta.

Daily Telegraph o tome piše na naslovnoj stranici ispod fotografija beba različitih rasa. U zemlji je u posljednjih godinu dana rođeno više djece nego u bilo kom trenutku od 1973. godine.

Stopa nataliteta je u velikom porastu sa 791.000 beba rođenih u Velikoj Britaniji prošle godine ili 33.000 više nego prethodne godine. Polovina tih dodatnih poroda se pripisuje majkama rođenim izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Broj stanovnika Britanije je prvi put u historiji premašio 61 milion.

I dok se već neko vrijeme britanska populacija povećavala, prije svega zahvaljujući prilivu useljenika, sada je ključan bio porast broja novorođenih beba.

Statističari, kako prenosi Daily Telegraph, kažu da se povećao broj žena koje se odlučuju da postanu majke u dvadeset i nekoj godini, umjesto da se koncentriraju na karijeru i da na porodicu misle poslije 30. godine života.

Toj promjeni su doprinijeli bolji uvjeti za majke – lakše dobivaju porodiljsko odsustvo, država im više novčano pomaže, a i lakše je dobiti mjesto u jaslicama i obdaništima, piše Daily Telegraph.