Latvija
0

Britanac zatvoren jer je urinirao na spomenik u Rigi

Sarajevo-x.com
Britanac koji je urinirao na jedan od najpoštovanijih spomenika u Rigi dobio je pet dana zatvora zbog svog nedoličnog čina. Povećan broj turista koji uriniraju na spomenik posvećen slobodi naljutio je čelnike vlade koji su odlučili sankcionisati neprihvatljivo ponašanje.

Dan nakon što je mokrio na cijenjeni spomenik posvećen slobodi, Britanac je dobio kaznu zatvora od pet dana zbog svog nepromišljenog i nedoličnog čina. Veliki broj ovakvih "remećenja" javnog reda prislili su vlasti da poduzmu određene zakonske mjere, izvijestio je Earthtimes.org.

"Oni Britanci su...svinje!Oni su prljava nacija!", rekao je ljutito za medije ministar unutrašnjih poslova Latvije Mareks Seglins.

Spomenik slobode je jedan od najpoštovanijih u ovoj državi, ali posnašanje turista prema ovome, ali i drugim spomenicima, natjeralo je vladu da pooštri sankcije.

Zatvaranje Britanca je prvi put da se sankcija primijenila na turistu koji je prekršio javni red. Ipak, ovo nije prvi put da neko urinira na ovaj spomenik.

Naime, u novembru 2006. britanski turist je također urinirao na ovaj spomenik dok ga je prijatelj slikao fotoaparatom te je za to dobio kaznu preko 1.600 dolara.