{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brisel želi niže cijene rominga na zapadnom Balkanu

F
16.1.2018. u 10:20
5
8
Brisel želi niže cijene rominga na zapadnom Balkanu
5
Brisel želi niže cijene rominga na zapadnom Balkanu
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija organizirala je u ponedjeljak u Briselu sastanak telekomunukacijskih operatera s prostora zapadnog Balkana.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Tražili smo od kompanija iz regije da istraže mogućnosti smanjenja cijena roaminga među zemljama zapadnog Balkana", kaže glasnogovornica Evropske komisije Nathalie Vandystadt.

Sastanak je organizirala povjerenica Marija Gabriel, zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo se o telekomunukacijskom tržištu u regiji.

"Tražimo od kompanija u regiji da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cijene roaminga među zemljama zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da prijedloge razmotre s Komisijom tokom idućih sedmica", poručila je Vandystadt, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ona je podsjetila da je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker tražio da se ojačaju odnosi EU-a sa zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi, među ostalim, olakšati proces promjena i ohrabriti pozitivne pomake u području telekomunikacijskog tržišta u regiji.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsjedava Vijećem EU-a, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cijena roaminga na zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roaming među zemljama EU-a.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na idućem samitu EU – zapadni Balkan, koji će biti održan u maju u Sofiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: