Svijet
2

Brisel upozorava na širenje siromaštva u Evropi

FENA
Svaki četvrti Evropljanin izložen je riziku od siromaštva, upozorava Evropska komisija.

Predstavljajući godišnje izvješće o razvoju na području zapošljavanja i socijalne politike 2013., evropski povjerenik za zapošljavanje Laszlo Andor kazao je u utorak da je EU zbog krhke gospodarske situacije suočen s rastom siromaštva, piše internetska stranica EUobserver.

"Vidimo značajno povećanje siromaštva... čak i ako se nezaposlenost postupno smanjuje", rekao je.

Po istraživanju Evropske komisije, postupni pad nezaposlenosti kako se evropsko gospodarstvo oporavlja vjerojatno neće biti dovoljan da bi preokrenuo trend povećanja siromaštva.

Sve veći broj ljudi radi, naime, na određeno vrijeme, a mala primanja također će produbiti jaz između bogatih i siromašnih u Evropi.

"Moramo obratiti pozornost ne samo na otvaranje radnih mjesta, nego i na njihovu kvalitetu kako bismo postigli održiv oporavak koji će smanjiti ne samo nezaposlenost nego i siromaštvo", rekao je Andor.

Nezaposlenost u EU iznosi 11 posto, a u eurozoni 12 posto. Eurostat procjenjuje da je u eurozoni nezaposleno više od 19 milijuna ljudi. Nezaposlenost među mladima iznosi 23 posto.

No, podaci otkrivaju velike razlike između pojedinih država članica. Grčka i Španjolska imaju najveću stopu nezaposlenosti od 27,3 odnosno 26,7 posto, više nego pet puta više nego u Austriji i Njemačkoj.

Samo svaki treći Evropljanin može se izvući iz siromaštva u roku godine dana. Pronalazak posla ne znači izlazak iz siromaštva za mnoge ljude zbog malih primanja, ističe EK.

Minimalne plaće uvela je 21 država članica, a one se kreću od 160 eura u Bugarskoj do 1874 eura mjesečno u Luksemburgu, no 11 država ima minimalne plaće manje od 500 eura mjesečno.

"Da bi se čovjek izvukao iz siromaštva, obično treba pronaći posao. No to nije uvijek dovoljno: naše analize pokazuju da je pronalazak posla izlaz iz siromaštva u samo pola slučajeva", rekao je Andor. "Nažalost, ne možemo reći da posao nužno znači i pristojan životni standard."

Komisija poziva također države članice da osiguraju da socijalna pomoć bude dostupna svima. Izvješće procjenjuje da 29 posto nezaposlenih u EU ne dobiva socijalnu pomoć.