Horizont 2020
23

Brisel izdvojio 47,5 miliona eura za projekte suzbijanja epidemije

SRNA
Ilustracija (Foto: A. K./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: A. K./Klix.ba)
Evropska komisija izdvojila je 47,5 miliona eura za 17 istraživačkih projekata u okviru programa EU "Horizont 2020", čiji je ključni dio pronalaženje lijeka za Covid-19, saopšteno je na internet stranici Unije.

U pomenutim projektima učestvuje 136 istraživačkih timova iz EU i šire.

Projekti se, između ostalog, odnose na poboljšanje spremnosti i odgovora na širenje zaraze razvijanjem boljih sistema za praćenje radi sprečavanja i kontrolisanja širenja virusa korona.

Pored toga, projekti su usmjereni ka bržem testiranju, omogućavanju bržeg i preciznijeg dijagnostikovanja, pronalaženju novih načina liječenja i razvijanju novih vakcina.

Istraživački timovi će razmjenjivati rezultate, kako bi se ubrzao odgovor javnog zdravstva.

Komisija je pozvala i na sastavljanje prijedloga za istraživanja do kraja ovog mjeseca, a koji su usredsređeni na razvijanje načina liječenja i dijagnostikovanja, radi suočavanja sa trenutnom situacijom, ali i da bi se poboljšala spremnost u budućnosti.

Projekti se sprovode u okviru Inicijative za inovacionu medicinu, javno-privatnog partnerstva EU i farmaceutske industrije.

Očekuje se da će u istraživanje biti uloženo ukupno 90 miliona evra, od čega će jednu polovinu finansirati farmaceutska industrija, dok će druga polovina biti finansirana iz budžeta EU.