{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BRICS pokušava postati protuteža zapadnim silama

F
15.4.2011. u 08:21
0
0
BRICS pokušava postati protuteža zapadnim silama
0
BRICS pokušava postati protuteža zapadnim silama
Foto: AP
U Kini je u toku samit čelnika najvećih svjetskih ekonomija u razvoju - Brazila, Rusije, Kine i Indije - kojima se na ovom sastanku pridružuje i Južna Afrika; ova asocijacija država pokušava na svjetskoj sceni biti protutežom zapadnim zemljama.
Engleska kratica BRIC nastala je 2001. i upućivala je na četiri najveće svjetske ekonomije u razvoju - Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Te su zemlje 2009. godine održale prvi sastanak na vrhu, a ove godine, na samitu u Kini, pridružila im se i Južna Afrika. Od sada će se zato ova asocijacija zemalja nazivati kraticom BRICS, izvještava VoA u četvrtak.

BRICS smatra da govori u ime svih država u razvoju, kako je to nedavno naglasio zamjenik brazilskog ministra industrije Alessandro Teixeira.

"Ovogodišnji je sastanak važan jer prognoze pokazuju da bi 2013. godine ekonomije u razvoju po udjelu svog bruto nacionalnog proizvoda u ukupnom svjetskom GDP-u mogle nadmašiti zemlje u razvoju. Prema tome, riječ je o najvećim svjetskim ekonomijama", kazao je Teixeira.

Na samitu u Kini bit će riječi o ekonomskoj politici i globalnoj finansijskoj situaciji. Joseph Cheng sa Univerziteta Hong Kong City kaže da pet najvećih država u razvoju želi koncipirati zajednička stajališta kako bi bile u što boljoj poziciji da pregovaraju sa Zapadom.

"One vjeruju da zapadne zemlje dominiraju u međunarodnim gospodarskim i finansijskim organizacijama i žele promjene na tom planu. Te zemlje žele imati jaču ulogu u određivanju međunarodnih pravila", smatra Cheng.

Međutim, Joseph Cheng naglašava da zemlje okupljene u asocijaciji BRICS imaju prilično različite interese: "Naprimjer, Južna Afrika, Brazil i Indija ponosne su na činjenicu što su demokratije. Drugo, zemlju poput Indije brine kineska ekspanzija. Nedostatak povjerenja među članicama BRICS-a je očit."

Kina, međutim, nastoji umanjiti značaj tih razlika. Zamjenik šefa kineske diplomacije Wu Hailong rekao je da različita mišljenja među članicama neće ugroziti saradnju.

"Pregovori o pitanjima o kojima postoje razlike bit će odgođeni i nastavljeni u trenutku kada za to sazriju uslovi“, rekao je Wu Hailong.

Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južna Afrika čine zajedno petinu globalne ekonomije. Shi Yinhong sa univerziteta Renmin kaže da ove zemlje vjerovatno nikada neće definirati neki čvršći zajednički organizacioni okvir. Njihov je cilj, kaže ovaj kineski stručnjak, da „drugim zemljama upute stanovito upozorenje“.

Iako Washington nikada nije izrazio zabrinutost zbog jačanja ovih zemalja, Shi Yinhong je uvjeren da Zapad pozorno motri što se događa. On smatra da će zapadne zemlje, zbog organizacije BRICS, "morati promijeniti neka svoja tradicionalna stajališta".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: