Svijet
1

Breivikov advokat: Mog klijenta muče u zatvoru

FENA
Norveški masovni ubica Anders Behring Breivik kaže da ga muče u zatvoru jer ga drže u samici i podrvgavaju ga čestim tjelesnim pretresima i podnio je žalbu policiji, rekao je u četvrtak njegov advokat.

Policija će istražiti tvrdnje Breivika protiv norveške ministrice pravde Grete Faremo i direktora zatvora Ila nadomak Osla Knuta Bjarkeida.

"Breivik je podnio žalbu policiji da ga muče", rekao je za Reuters njegov advokat Tord Joret.

"Breivik smatra da pokušavaju učiniti njegov boravak u zatvoru nesnošljivim kako bi ga prisilili da počini samoubistvo", dodao je on.

U julu 2011. ovaj desničarski ekstremista je ubio 77 osoba u bombaškom napadu u centru Osla i pucnjavi na obližnjem otoku.

Otada je Breivik zatvoren u samicu koja se sastoji od tri sobe: jedna je spavaća, druga za čitanje i treća za vježbanje. Svaka soba ima oko osam kvadratnih metara.

"Breivik kaže da se nalazi u potpunoj izolaciji od drugih zatvorenika posljednjih godinu i po, da je često podvrgnut ponižavajućim tjesenim pretresima i da mu nikada ne daju da izađe na svjež zrak niti mu dopuštaju rekreativne aktivnosti", rekao je Joret.

Dodao je da Breivik smatra da je ugroženo njegovo pravo na slobodu govora.

"Nije mu dozvoljeno da razgovara o bilo kakvoj vrsti ideologiji bilo s kim. On želi objasniti šta je uradio i zašto je to uradio. Želi razjasniti nesporazume ali smatra da ga cenzurišu jer štagod kaže bude protumačeno kao podsticanje na nasilje", kazao je njegov advokat.