Svijet
0

Breivik privremeno prebačen u drugi zatvor

FENA
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Breivik (Foto: Arhiv/AFP)
Norvežanin Anders Behring Breivik privremeno je premješten iz svoje zatvorske ćelije u zatvoru Ila u zatvor Skien u okrugu Telemark, južno od prijestolnice.

Breivik je prebačen zbog ponovne izgradnje zatvorskih jedinica u Ilai.

Breivikov advokat Geir Lippestad potvrdio je za TV2 da je Breivik prebačen, kazavši za televizijsku stanicu NRK da je njegov klijent prebačen u Skien u ponedjeljak, dan nakon što su Norvežani obilježili prvu godišnjicu masakra u kojem je prošlog ljeta poginulo 77 osoba.

Breivik će biti okružen specijalnim sigurnosnim timom i neće mu biti dozvoljen kontakt s drugim zatvorenicima u Skienu. On je također bio odvojen od drugih zatvorenika u Ili.

Breivik će provesti u Skienu oko 10 sedmica, što znači da će biti u tom zatvoru kada mu bude izrečena presuda 24. augusta.

Suđenje Breiviku je okončano krajem juna i njegova krivnja je davno dokazana. Međutim, sud mora odlučiti da li je Brevik bio psihički zdrav kada je izvršavao napade ili je bio mentalno neuračunljiv, što bi značilo da će kaznu izdržavati u psihijatrijskoj ustanovi.

Bez obzira na to bude li osuđen na zatvorsku kaznu ili psihijatrijsko liječenje, on će vjerovatno i dalje biti u Ili, zatvoru visoke sigurnosti koji ima i posebno krilo koje služi kao mini bolnica.

Breivik će biti izoliran od ostalih zatvorenika, ali će moći koristiti posebne mjere kako bi se prekinula njegova potpuna izolacija. U maju je direktor zatvora Ila kazao da se razmišlja o mogućnosti da se nekome plati da s njim igra šah.