Bloger Fjordman o ubici
0

"Breivik je bio dosadan kao prodavač usisivača"

FENA
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Jedan norveški bloger, koga je Anders Behring Breivik, počinilac napada na centar Osla i otok Utoya 22. jula, označio kao svog "mentora", distancirao se danas od masovnog ubice i nazvao ga "dosadnim".

Peder Jensen (36), poznat pod blogerskim imenom "Fjordman" izjavio je intervjuu za norveški dnevnik "Verdens Gang" da je primio nekoliko mejlova od Breivika 2009. i 2010. godine, ali da je odbio da se susretne s njim.

"Ne znam zašto je htio da se nađe sa mnom, ali ja sam to odbio. Ne zato što je govorio o nasilju, već zato što mi se činilo da je dosadan kao prodavač usisivača", rekao je on listu.

Breivik je djelovao kao neko ko je izgubio svaki kontakt sa stvarnošću, dodao je Jensen, prenosi AFP.

U svom manifestu od 1.500 strana koji je postavio na internetu prije nego što je, po vlastitom priznanju, ubio 77 ljudi, Breivik je naveo da je Fjordman bio njegov "omiljeni savremeni pisac."

Fjordman je u svojim blogovima na engleskom i na norveškom napadao "Euarabiju" što je pojam koji koriste ekstremisti kako bi opisali "islamiziranu" Evropu“.

Njegovi tekstovi imali su naslove poput: "Islam je najratobornija religija"; "Zašto se ne možemo osloniti na umjerene muslimane"; "Talas imigrantskih silovanja u Švedskoj"; "Da li će muslimanska imigracija izazvati ratove u Evropi".

Na pitanje da li žali zbog onoga što je pisao, on je odgovorio odrično.

"Nikada nisam vidio da je neko nekog napao zbog onoga što ja pišem, a stotine hiljada ljudi u svijetu su čitali moje tekstove", rekao je on.

Fjordman vjeruje da je Breivik radio sam.

"Mislim da je bio previše narcisoidan da bi sarađivao s bilo kim. On živi u univerzumu u kome ima mjesta samo za jednu osobu", dodao je Fjordman.