Sukobi u Libiji
0

Brega: U bitki za rafineriju više od 20 mrtvih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U bitki za kontrolu nad naftnim terminalom i rafinerijom u libijskom gradu Bregi u posljednja dva dana poginula je najmanje 21 osoba, uključujući pobunjenike i vladine snage, tvrde izvori u bolnici u Adždabiji.

Ubijeno je najmanje 15 pobunjenika, a ranjeno njih oko 50, prenio je Reuters.

U bolnici u Adždabiji britanskoj agenciji je rečeno da su u petak donijeta tijela šestorice vojnika libijskog vođe Moamera Gadafija.

Pobunjenički izvori tvrde da je na drugom većem frontu, kod Misrate, stradalo najmanje šest njihovih boraca u posljednja 24 sata.

Portparol pobunjenika saopćio je da su se njihovi borci iz istočne Brege, koju su navodno zauzeli, uputili prema naftnom terminalu, koji je udaljen oko 15 kilometara i da su u sukobu sa vladinim snagama uništili dva tenka.

Pobunjeničke snage vjeruju da će zauzimanjem luke napraviti prekretnicu u ratu koji traje skoro šest mjeseci i žele da što je prije moguće odatle počnu da izvoze naftu.

Zvanični Tripoli je danas optužio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-moona da se "igra riječima" i da ističe napore NATO-a da se izbjegnu civilne žrtve, umjesto da govori o odgovornosti Sjevernoatlantske alijanse za te žrtve.

Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Khaled Kaim rekao je rano jutros novinarima da je Banova izjava neprihvatljiva, jer ne naglašava da je NATO "odgovoran za civilne žrtve u Libiji".

"Jedina strana koju treba kriviti za gubitak civilnih života je NATO", rekao je Kaim.

Ban je juče izrazio duboku zabrinutost povodom izveštaja o "neprihvatljivo velikom broju civilnih žrtava" u Libiji i pozvao sve strane na izuzetan oprez u borbama, kako bi se smanjili na najmanju moguću mjeru daljnji gubitci.