Poslao vojsku na granicu
0

Brazilski predsjednik pokušava spriječiti sukob Venecuele i Gvajane: Ne želimo rat u Južnoj Americi

S. M.
Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izrazio je "rastuću zabrinutost" u četvrtak, 7. decembra, zbog produbljivanja graničnog spora između susjedne Gvajane i Venecuele, upozoravajući na rat u Južnoj Americi.

"Ako postoji nešto što ne želimo ovdje u Južnoj Americi, to je rat," rekao je Lula na samitu regionalnog bloka Mercosur u Rio de Janeiru dok rastu tenzije oko Essequiba, regije bogate naftom pod upravom Gvajane, ali prema kojoj pretenzije ima Venecuela.

"Pratili smo razvoj pitanja Essequiba sa sve većom zabrinutošću", rekao je Lula, pozivajući Zajednicu država Latinske Amerike i Kariba da pristupi objema stranama oko održavanja pregovora i rekavši da je Brazil spreman pomoći.

"Ne treba nam sukob. Moramo da izgradimo mir", dodao je.

Brazil koji graniči i sa Gvajanom i sa Venecuelom prati spor. Brazilska vojska saopćila je u srijedu da pojačava svoje prisustvo u svojoj sjevernoj pograničnoj regiji.

Tenzije oko Essequiba su porasle otkako je vlada predsjednika Nicolasa Madura u nedjelju održala sporni referendum na kojem je 95 posto glasača podržalo proglašenje regije dijelom Venecuele.

Caracas je u utorak predložio nacrt zakona o stvaranju venecuelanske provincije u Essequibu i naložio državnoj naftnoj kompaniji da izda dozvole za vađenje sirove nafte u regiji.

Gvajana je više od jednog stoljeća upravljala Essequib, koji čini više od dve trećine njene teritorije. Ali Venecuela ima pretenzije decenijama. Sukob se intenzivirao nakon što je ExxonMobil otkrio naftu u Essequibu 2015. godine, čime je Gvajana u kojoj živi 800.000 stanovnika, dobila najveće svjetske rezerve sirove nafte po glavi stanovnika.