Najveća kišna šuma
29

Brazilski predsjednik optužuje aktiviste za podmetanje požara u Amazonu

SRNA
Foto: AFP (Foto: AFP)
Foto: AFP (Foto: AFP)
Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro optužio je aktiviste organizacija za zaštitu čovjekove sredine da podmeću požare u Amazonu.

"O pitanju požara u Amazonu, koje su, po mom mišljenju izazvale nevladine organizacije jer gube novac. Namjera im je da donesu probleme Brazilu", rekao je brazilski predsjednik obraćajući se okupljenima na Kongresu čelične industrije u Braziliji.

Britanski dnevnik Guardian navodi da Bolsonaro pokušava izbjeći sve veće međunarodne kritike zbog neuspjeha da se zaštiti najveća kišna šuma na svijetu.

Prema pisanju lista, porast broja požara u nekoliko država u području Amazon tokom ovog mjeseca uslijedio je nakon medijskih izvještaja da su farmeri ohrabreni mogućnošću da raščišćavaju zemljište radi obrade usjeva i uzgoja stoke jer nova brazilska administracija želi da region otvori za ekonomsku aktivnost.

Brazilski Nacionalni institut nedavno je objavio istraživanje u kojem se navodi da je od početka godine u Brazilu prijavljeno više od 72.000 požara, što je za 84 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Više od polovine požara bili su u Amazonu.

U julu je zabilježen veliki rast sječe šuma, što je pratio i rast broja požara u avgustu. Lokalni mediji ističu da su farmeri u pojedinim regionima organizovali "dane vatre", da bi iskoristili slab odgovor vlasti.

Norveška i Njemačka su obustavile donacije za brazilski fond namijenjen Amazonu koji podržava nevladine organizacije za zaštitu ekologije ali i državne agencije.

Upućeni su i pozivi da Evropa blokira trgovinski sporazum sa Brazilom i drugim južnoameričkim državama.