Brazilski muzej star 200 godina u plamenu, čuvao 20 miliona predmeta

Klix.ba
3.9.2018. u 08:00
7
8
Brazilski muzej star 200 godina u plamenu, čuvao 20 miliona predmeta
7
Nacionalni muzej Brazila, star 200 godina, je u plamenu nakon što ga je tokom noći zahvatio veliki požar. Veliki broj vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom kako bi spasili barem dio od 20 miliona predmeta koji se nalaze u kolekciji ovog muzeja u Rio de Janeiru.
Za sada nema informacija o povrijeđenima. Snimci brazilske televizije iz zraka prikazuju kako se požar proširio na cijelu zgradu. Još nije poznato kolika je tačno šteta, kao ni koji je uzrok požara.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


U plamenu nije nestala samo historija Brazila, već i glavni simbol grada i zemlje. Direktor muzeja kazao je da je ovo "tragedija kulture". U muzeju se, osim predmeta koji se tiču historije Brazila, nalaze i egipatski artefakti.

U odjelu prirodne historije nalaze se kosti dinosaurusa te 12.000 godina star kostur žene, što je najstariji ikada pronađen kostur na području američkog kontinenta. Tu su i brojna druga arheološka otkrića, fosili i meteoriti.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Muzej se već godinama muči da opstane s obzirom na manjak finansija i loše stanje same zgrade. Izgrađen je 1818. godine kao kraljevski muzej s ciljem da promovira naučna istraživanja, jer su sve kolekcije bile dostupne specijalistima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: