{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brazilska djeca prodaju svoje tijelo za jedan euro

5.2.2014. u 20:55
19
46
Brazilska djeca prodaju svoje tijelo za jedan euro
19
Djeca dobi do 12 godina prodaju svoje tijelo u seksualne svrhe za jedan euro u jednom brazilskom gradu u kojem će biti organizovano Svjetsko prvenstvo u nogometu ove godine, otkrili su novinari Sky Newsa.


Na ulicama Recifea na sjeveroistoku Brazila možete sresti grupu djece od 12 do 17 godina koja šetaju okolo. Neka od njih su uključena u prostituciju.

"Oni prodaju svoja tijela. Idu u noćne klubove i mjesta gdje ljudi plaćaju za seksualne usluge", rekao je Iraquetan Gomes de Oliveira koji sebe naziva "šefom" ulice.

Dvanaestogodišnja Elaine kazala je kako se ne osjeća uvijek sigurno na ulici i da se znaju dešavati loše stvari. Za tri do šest eura dozvolila bi muškarcu da je vodi kući, u motel ili u blizini lokalne močvare kako bi imali seksualni odnos.

Sedamnaestogodišnja Rochelle postala je prostitutka kada je imala 13 godina. Krenula je sestrinim stopama.

"Bila sam na ulici često. Pobjegla sam od kuće. Drogirala sam se i prodavala svoje tijelo za tri eura, pa čak i za 1,5 euro. Nekada sam znala uzeti i manje od jednog eura", rekla je novinaru Sky Newsa.

Državni forum za prevenciju iskorištavanja djece objavio je kako pola miliona djece rade kao seksualni radnici u Brazilu i postoji bojazan da će veliki broj njih biti prebačeno u turističke sredine tokom Svjetskog prvenstva.

"Navijači moraju znati da je seks s djecom, još plaćen, strogo kažnjiv. Moraju biti svjesni da će na ulicama sretati mnogo njih koji će biti obučeni tako da izgledaju starije. Srcem sam uz tu djecu jer sam radila s njima 20 godina i znam da ne žele raditi to što rade", rekla je Sarah de Carvalho, direktorica Happy Childrena, organizacije koja je pomagala u spašavanju hiljade djece sa ulica i smještajući ih u domove.Nažalost, djecu nerijetko prisiljavaju i njihovi roditelji da se bave tim poslom.

"U ovoj regiji u porastu je nasilje u porodici, seksualno nasilje i dječji rad. Imamo veliki broj ovisnika o cracku i znamo majke koje prodaju svoju djecu kako bi dobile drogu", rekao je policijski službenik Fernando Dias iz Recifea.

Direktor policije Zanelli Gomes Alencar kazao je kako policijski službenici pokušavaju maloljetne seksualne radnike skloniti s ulica i smjestiti ih u sigurne kuće, no da je to Sizifov posao.

"Ukoliko ih ne možemo spojiti s porodicom odvodimo ih u sigurne kuće. Ali oni opet izađu sami na ulice. Neki od njih se uopće ne bune kada ih selimo u druga mjesta jer misle da mogu i tamo razviti biznis. Jednu djevojčicu sam sklanjao s ulice 10 puta tokom dvije godine. Prvi put sam je našao kada je imala 12 godina. Uvijek se vraćala na ulicu", kazao je Alencar.

Organizacija Happy Child pokrenula je kampanju nazvana "Kažnjivo je" u kojoj upozoravaju sve putnike koji će prisustvovati Svjetskom prvenstvu u Brazilu da je iskorištavanje maloljetnika kažnjivo zatvorom. U kampanji učestvuju nogometne zvijezde David Luiz, Ramires i Frank Lampard.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: