Kriju li se detalji?
0

Brazilci zatražili da učestvuju u istrazi Prigožinove nesreće, iz Rusije stigla odbijenica

V. K.
Jevgenij Prigožin (Foto: EPA-EFE)
Jevgenij Prigožin (Foto: EPA-EFE)
Brazilski centar za istraživanje i prevenciju avionskih nesreća (CENIPA) zatražio je od Rusije da učestvuje u istrazi nesreće u kojoj je stradao šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Međutim, vrlo brzo nakon zahtjeva, iz Kremlja je stigla odbijenica.
Naime, avion u kojem se nalazio Prigožin i niz visokorangiranih zvaničnika Wagnera proizveden je u Brazilu te su vlasti u ovoj zemlji, u skladu sa međunarodnim pravilima, zatražili od Rusije da razmotri opciju međunarodne istrage u kojoj bi učestvovali i istražioci iz ove južnoameričke države.

Ipak, iz Ruske Federacije su odbili ovaj zahtjev Brazila te su poručili kako se istraga neće odvijati na uobičajen način.

"Rusija je obavijestila brazilsku agenciju za istraživanje da neće istraživati pad aviona brazilske proizvodnje prema međunarodnim pravilima", saopćili su iz CENIPA.

Iako ruske vlasti nisu bile u obavezi da pristanu na zahtjev Brazila, brojni istražitelji smatraju kako su to trebali učiniti, naročito ukoliko se uzme u obzir činjenica da Sjedinjene Američke Države i druge zapadne vlade smatraju kako Kremlj stoji iza pada Prigožinovog aviona.

Američki savjetnik za sigurnost u avijaciji i bivši istražitelj John Cox izjavio je kako će Rusi obaviti internu istragu, ali da to nije najbolje rješenje.

"Mislim da je to veoma tužno i naštetit će transparentnosti ruske istrage", rekao je Cox.

Istražitelj Jeff Guzzetti u izjavi za Reuters također je naglasio kako bi Rusija trebala prihvatiti zahtjev Brazila.

"Ako ne prihvate, onda je to siguran znak da istraga neće biti transparentna", poručio je.