Populizam uzima maha
2

Brazilci izabrali "svog Trumpa" za predsjednika, radikalnog desničara Jaira Bolsonara

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Jair Bolsonaro izabran je za predsjednika Brazila s 56 posto glasova, ispred svog ljevičarskog suparnika Fernanda Haddada koji je osvojio 44 posto, pokazuju rezultati koje je objavila izborna komisija nakon 94 posto pregledanih glasačkih listića.

Desni pokreti i stranke širom svijeta su u nedjelju uzeli još više maha, kada je desničar Jair Bolsonaro (63) osvojio brazilske predsjedničke izbore.

Ovaj bivši zastupnik u kongresu obećao je borbu protiv kriminala u gradovima i ruralnim područjima te jačanje autonomije policije u borbi s kriminalom. Najavio je i ublažavanje zakona o kontroli oružja.

Taj bivši vojni zvaničnik stupit će na dužnost u januaru, u iznimno podijeljenom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

Mnogi Brazilci strahuju da bi Bolsonaro, koji pozitivno gleda na brazilsku vojnu diktaturu koja je trajala između 1964. i 1985. godine, kao predsjednik mogao ograničavati ljudska prava, građanske slobode i slobodu govora.

Bolsonarovom brzom rastu popularnosti pomogao je pad ljevičarske Radničke stranke (PT) koja je vladala Brazilom 13 od posljednjih 15 godina i koja je zbačena prije dvije godine u vrijeme snažne recesije i jednog od najvećih korupcijskih skandala na svijetu.

Istraga naziva "Car Wash", započeta 2014. godine, dovela je do progona velikog broja istaknutih poslovnih ljudi i političara, uključujući bivšeg predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu i bivšu predsjednicu Dilmu Rousseff, oboje iz redova PT-a.

Bivša predsjednica Kostarike i čelnica Organizacije za promatranje izbora američkih država Laura Chinchilla izjavila je kako je glasanje bilo mirno i uredno u cijeloj zemlji.