Svijet
13

Brazil: Virus Denga odnio 108 života, zaraženo 635 hiljada ljudi

Anadolija
Virus Denga, koji je posljednjih sedmica alarmirao zdravstvene institucije u Brazilu, ove je godine odnio 108 života, dok je 635.161 osoba zaražena ovim tipom virusa, koji se prenosi ubodom komaraca, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Ministarstvo zdravstva Brazila saopćilo je da je u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period 2012., broj zaraženih od navedenog virusa porastao za 279 posto.

Od opasnog virusa Denga umrlo je 108 osoba, dok je kod 635.161 osobe dijagonisticiran isti virus. Među zaraženima, 243 osobe se nalaze u kritičnom stanju.

Od iste bolesti prošle godine su život izgubile 102 osobe. Simptomi bolesti su jaka bol u mišićima i zglobovima i visoka tjelesna temperatura.

Još uvijek nije prodnađeno adekvatno cjepivo za navedeni virus, koji prenosi nekoliko vrsta komaraca. Virus obuhvata četiri serotipa, a svaki serotip nakon infekcije ostavlja doživotnu imunost na isti serotip, ali samo kratkotrajnu križnu imunost. Kako ne postoji cjepivo, mjere zaštite uključuju suzbijanje staništa i same populacije komaraca te zaštitu od ugriza.

Liječenje akutnog oblika Denge je simptomatično, za blagi oblik bolesti primjenjuje se oralna ili intravenska rehidracija, dok je za teže slučajeve predviđena rehidracija intravenoznim putem ili transfuzija krvi. Incidencija virusa Denga dramatično raste od šezdesetih godina, dok godišnje od tog oblika virusa oboli oko 50 do 100 miliona osoba.

Rani opisi bolesti datiraju iz 1779. godine, a virusni uzročnik i način prijenosa otkriveni su početkom 20. stoljeća. Denga je od Drugog svjetskog rata globalni problem i endemska je vrsta virusa u više od 110 zemalja svijeta.