Svijet
6

Brazil: U petoj zatvorskoj pobuni ove godine ubijeno najmanje 10 zatvorenika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U petoj zatvorskoj pobunu od 1. januara u Brazilu poginulo je najmanje 10 zatvorenika. Neredi su izbili u zatvoru Alcacuc, najvećem zatvoru u Rio Grande do Nortena sjeveroistoku zemlje, objavile su državne vlasti.

Sukob je izbio između dvije narkobande, Primeiro Comando da Capital (PCC) i Sindicato do Crime do RN. PCC banda je učestovovala u neredima koji su se ove godine dogodili i u drugim zatvorima.

Ovogodišnji val nasilja započeo je 1. januara kada je najmanje 56 zatvornika ubijeno u kompleksu Anisio Jobim u Manausu. Velikom broju žrtva odrubljene su glave, a njihova tijela su bačena preko zatvorskog zida.

Pobuna je izbila zbog kontrole nad trgovinom droge u zatvoru. Nakon što je pobuna ugušena, četiri zatvorenika su 2. januara ubijena u zatvorskoj jedinici Puraquequara u Manausu.

U susjednoj Roraimi 6. januara su ubijene 33 osobe. Dva dana kasnije četiri zatvorenika su ubijena u zatvoru Desembargador Raimundo Vidal Pessoa u Manausu. Mnogi zatvorenici su iskoristili nerede za bijeg iz zatvora.

Nakon smrtonosnih nereda i optužbi za korupciju, privremeni upravitelj Anisio Jobim zatvora Jose Crvalho da Silva smijenjen je u utorak.

Prema podacima ministarstva pravosuđa u brazilskim zatvorima nalaze 622.000 zatvorenika, a mnogi zatvori su pretrpani. Kapacitet zatvora Alcacuz je 620 zatvorenika, a trenutno se u njemu nalaze 1.083.