Svijet
1

Brazil: U neredima u zatvoru ubijeno 56 osoba, desetine zatvorenika u bjekstvu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U 17-satnoj pobuni tokom vikenda u brazilskom zatvoru Anisio Jobim ubijeno je najmanje 56 osoba, izvijestila je državna agencija Brasil. Pobuna je izbila u nedjelju između dvije narkobande Familia do Norte (FDN) i Primeiro Comando da Capital (PCC).

FDN kontrolira trgovinu drogom u zatvorskom kompleksu, a neredi su izbili upravo zbog borbe za kontrolu.

"Nisu se borili jer su jedni tvrdili jedno, a drugi drugo. Borili su se zbog novca. Usred smo tihog rata koji je izbio zbog krijumčarenja droge. Jedna frakcija se bori protiv druge", kazao je državni sekretar za sigurnost Sergio Fontes.

Među taocima tokom nereda bila su 74 zatvorenika i za sada nepoznat broj zatvorskih čuvara. Tijela ubijenih su bacana preko zidina zatvora, a najmanje šest osoba je odrubljena glava. Vlasti su saopćile da ne znaju koliko je zatvorenika pobjeglo iz zatvora.

Pobunu su iskoristile i desetine zatvorenika iz drugog zatvora koji se nalazi u istom gradu. Fontes nagađa da su neredi organizovani upravo kako bi zatvorenici pobjegli. Brazilski ministar pravosuđa Alexandre de Moraes kazao je novinarima da će odgovorni za nerede biti prebačeni u federalne zatvore.

"Sve ukazuje na to da su neredi dugo planirani. Zatvorenici su upravi zatvora obećali da će sve biti uredu tokom praznika i da neće biti nikakvih problema. Nisu održali svoje obećanje, ali od kriminalaca ništa drugo ne možete ni očekivati", kazao je Fontes.