Jair Bolsonaro
0

Brazil: Predsjednik želi otkriti imena ljudi koji su odobrili vakcinu za djecu iako im prijete smrću

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u četvrtak da je zatražio imena zdravstvenih zvaničnika koji su odobrili vakcine protiv COVID-19 za djecu u Brazilu, rekavši da planira objaviti njihov identitet uprkos prethodnim prijetnjama smrću.

Krajem oktobra, brazilski zdravstveni regulator, Anvisa, objavio je saopćenje u kojem se navodi da je pet njegovih direktora dobilo prijetnje smrću zbog mogućeg odobrenja vakcinacije protiv covida-19 za djecu od pet do 11 godina. Agencija je dala takvo odobrenje za Pfizer vakcinu.

Anvisa je saopštila da je prijavila prijetnje policiji i tužiocima.

U nedeljnom prenosu uživo na više platformi društvenih medija, Bolsonaro je rekao da se ne miješa u unutrašnje stvari Anvise, ali je zatražio imena zvaničnika kako bi javnost "mogla sama da procijeni".

Bolsonaro je stalno dovodio u sumnju efikasnost i sigurnost vakcina protiv koronavirusa i oštro je kritikovao sve oblike socijalnog distanciranja.

Njegovo postupanje s pandemijom korona virusa, koja je u Brazilu odnijela više od 618.000 života, naširoko se navodi kao razlog zašto je njegova popularnost opala ove godine.