Najteže u Sao Paulu
32

Brazil pred zdravstvenim kolapsom uz sve više zaraženih i sve manje bolničkih kreveta

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Zdravstveni sistem najvećeg brazilskog grada Sao Paula mogao bi uskoro doživjeti kolaps zbog porasta potražnje za hitnim bolničkim krevetima za zaražene koronavirusom.

Brazil je jučer postao četvrta zemlja na svijetu po broju oboljelih od Covida-19. U ovoj zemlji više je zaraženih nego u Italiji i Španiji, evropskim epicentrima širenja virusa, piše BBC.

Gradonačelnik Bruno Covas rekao je da su gradske javne bolnice dostigle popunjenost od 90 posto te da bi mogle ostati bez kreveta kroz naredne dvije sedmice.

Sao Paulo jedna je od najteže pogođenih regija u zemlji, gdje je do sada preminulo gotovo 3.000 ljudi od posljedica zaraze koronavirusom.

Ministarstvo zdravlja Brazila izvijestilo je da je u protekla 24 sata zabilježeno 7.938 novih slučajeva koronavirusa u ovoj zemlji, čime se ukupan broj oboljelih povećao na 241.000. Jedino još SAD, Rusija i Velika Britanija imaju više zaraženih.

Ukupan broj preminulih od Covida-19 u Brazilu iznosi 16.118.

Ipak, zdravstveni stručnjaci u Brazilu upozorili su da je stvarni broj potvrđenih infekcija u zemlji daleko veći od službenih podataka zbog nedostatka testiranja.

Gradonačelnik Covas rekao je da pregovara s guvernerima o uvođenju još strožijih blokada kako bi se pokušala usporiti zaraza prije nego što bolnice preplave novozaraženi.

U Sao Paulu živi oko 12 miliona stanovnika, a službene brojke pokazuju da većina stanovnika krši pravila socijalne distancije. Kazne za njih prilično su niske zbog čega se mnogi šetaju gradom i izlaze na plaže.