Svijet
3

Brazil dobio privremenog predsjednika: Moramo spasiti narod

Klix.ba
Michel Temer (Foto: EPA)
Michel Temer (Foto: EPA)
Novi privremeni predsjednik Brazila Michel Temer se obratio naciji nakon što je senat odlučio da opozove predsjednicu Dilmu Rousseff, a proces nalaže da nakon odluke senata šefici države slijedi suđenje.

"Imam povjerenje u naše ljude i sposobnost da se obnovi ekonomija", rekao je Temer.

Temer pripada ljevici, a Rousseff ga je optužila za umiješanost u "državni udar". Sjednica senata na kojoj je Dilma opozvana trajala je više od 20 sati. 55 senatora glasalo je za, 22 su bili protiv. U svom konačnom govoru u četvrtak popodne, ona je ponovo negirala navode i obećala da će se boriti za protiv nepravde svim pravnim sredstvima.

Temer (75) će sada biti predsjednik do 180 dana, a to je maksimalno vrijeme dozvoljeno za opoziv suđenja Rousseffove (68).

"Moramo hitno povratiti mir i ujediniti Brazil. Potrebno je formirati vladu koja će spasiti narod", rekao je novi predsjednik.

Ističući da je "ekonomska vitalnost" bio njegov glavni zadatak, on je dodao: "Od suštinske je važnosti obnova kredibiliteta zemlje u zemlji i inozemstvu, kao i privlačenje novih investicija kako bit ekonomska dobit ponovo porasla“.

Također je dodao da među Brazilcima još uvijek ima loših ljudi, te da će nastaviti raširiti socijalne programe. "Hajde da prestanemo pričati o krizi, da umjesto toga radimo“, rekao je on.

Michel Temer postao je privremeni predsjednik, kada je rad Rousseffove obustavljen.