{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bratušek na teškom ispitu u Evropskom parlamentu

F
6.10.2014. u 20:08
0
5
Bratušek na teškom ispitu u Evropskom parlamentu
0
Bratušek na teškom ispitu u Evropskom parlamentu
Alenka Bratušek
Evropska pučka stranka (EPP) ocijenila je u ponedjeljak vrlo lošim nastup na saslušanju kandidatkinje za potpredsjednicu Evropske komisije Slovenke Alenke Bratušek.
"Bio je je to iznenađujuće loš nastup za kandidatkinju koja bi trebala preuzeti dužnost potpredsjednice Evropske komisije, zadužena za energetsku uniju. Alenka Bratušek je bila preopćenita u svojim odgovorima i nije nas uspjela uvjeriti u svoje proevropska postignuća potrebna za stvaranje prijeko potrebne energetske unije", rekao je Krišjanis Karinš, koordinator EPP-a u odboru za industriju, istraživanje i energiju.

Bratušek je u ponedjeljak tri sata odgovarala na pitanja članova odbora za zaštitu okoliša i odbora za industriju, istraživanje i energiju u sklopu saslušanja koje moraju proći svi kandidati za članove Komisije prije nego Evropski parlament ne glasa o cijelom kolegiju.

Osim pitanja, koja su se u većini odnosila na energiju i buduću energetsku politiku EU-a, zastupnici su je pitali i za sporni postupak imenovanja za povjerenicu te za optužbe slovenske opozicione stranke da je svojevremeno pjevala pjesme u slavu komunizma.

Slovenska demokratska stranka, bivšeg premijera Janeza Janše, poslala je izabranom predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru snimku na kojoj Bratušek pjeva pjesmu Bandiera Rossa i da je davala protuevropske izjave.

U vezi s tim pitanje su joj postavili zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica, grčka zastupnica iz EPP-a Maria Spyraki te njemački zastupnik član CDU-a Peter Liese.

Bratušek je rekla da je ta snimka snimljena na obilježavanju dana Osvobodilne fronte, državnog praznika u Sloveniji, te da je pjesma Bandiera Rossa antifašistička i da se nema radi čega izvinjavati.

Istaknula je da nikada nije bila članica komunističke partije, a što se tiče navodnih protuevrospkih izjava, rekla je da je u Sloveniji spočitavaju upravo suprotno, da je previše evropski usmjerena.

Zastupnik Liese je preko Twittera poručio da je "vrlo čudno" reći za pjesmu u kojoj se kaže "živio komunizam" da je antifašistička.

Bratušek je morala odgovarati i na pitanja o postupku imenovanja kandidata za povjerenika u Sloveniji. Njoj se zamjera da je samu sebe nominirala dok je obnašala dužnost premijerke u odlasku.

Objasnila je da se koalicijske stranke u odlazećoj vladi nisu mogle složiti oko jednog kandidata i da su stoga odlučile Junckeru poslati popis od tri kandidata jer se nije moglo čekati formiranje nove vlade s obzirom na rokove u postupku imenovanja Komisije.

"Među trima kandidatima, bilo je moje ime, a Juncker je odabrao mene", rekla je Bratušek.

Puno je zastupnika tijekom saslušanja slalo poruke preko Twittera, žaleći se da je Bratušek na sva konkretna pitanja odgovarala vrlo neodređeno. Neki ocjenjuju da je ovo najgore saslušanje do sada.

Puno je zastupnika pokazivalo nezadovoljstvo njenim odgovorima, a izostala je i potpora od liberalnih zastupnika, kojima pripada i Bratušek.

Večeras će se sastati koordinatori političkih grupa na sastanku zatvorenom za javnost kako bi ocijenili nastup Alenke Bratušek.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: