Svijet
0

Bratu predsjednika Emirata sudi se u Ženevi za napad

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suđenje bratu predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata optuženom da je u ženevskom hotelu napao jednog Amerikanca 2003. godine počinje u četvrtak pred Policijskim sudom u Ženevi.

Šejh Falah ben Zayed ben Sultan al-Nahyan optužen je da je kaišem izudarao američkog građanina Silvana Orsija i nanio mu "namjerne tjelesne povrede opasnim predmetom".

U augustu 2003. godihne, u baru hotela La Reserve u Ženevi, Orsi je odbio bocu šampanjca koju mu je ponudio šejh. Uvrijeđen odbijanjem, čovjek je skinuo pojas s pantalona, a zatim izudarao žrtvu do krvi.

Žestina udaraca izazvala je otvorene rane po rukama i licu žrtve i duboke povrede u predjelu leđa, objasnila je advokatica žrtve Alessandra Cambi.

"Bilo je to pet godina muka za mene i moju porodicu", nedavno je izjavio Orsi agenciji AFP. "Taj šejh sada više ne može izmaći pravdi", dodao je on.

U vrijeme događanja šejh je bio sin predsjednika Emirata gdje je homoseksualnost nezakonita. Brat je sadašnjeg predsjednika šejha Khalife Ben Zayeda al-Nahyana.