New York Times
0

Brat predsjednika Afganistana krijumčari heroin

FENA
Brat afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija osumnjičen je za upletenost u trgovinu drogom, što je izazvalo zabrinutost među američkim visokim dužnosnicima, izvijestio je New York Times u nedjelja na svojoj internet stranici.

Pozivajući se na neimenovane američke izvore, list navodi da su američki veleposlanik u Afganistanu, šef CIA-e u toj zemlji i njihovi britanski kolege od 2006. spominjali predsjedniku Karzaiju optužbe u vezi s njegovim bratom Ahmedom Walijem Karzaijem.

Brat afganistanskog predsjednika trenutno vodi Pokrajinsko vijeće Kandahara, a predsjednik smatra da ne postoji dokaz protiv njega, prema članku lista.

List tvrdi da je, nakon što su afganistanske snage na prilazima Kandaharu 2004. u jednom teretnom vozilu pronašle veliku količinu heroina, mjesni zapovjednik primio telefonski poziv Ahmeda Walija Karzaija koji je zatražio da pusti vozilo.

Dvije godine kasnije nakon što su američke specijalne postrojbe s afganistanskim otkrile više od 50 kg heroina u jednom drugom kamionu blizu Kabula, američki istražitelji su ukazali na povezanost tog tereta i ljudi iz blizine Ahmeda Walija Karzaija.

Predsjednik i njegov brat su demantirali te optužbe, tvrdeći da se radi po političkim napadima njihovih protivnika, podsjeća New York Times.