Afganistan
0

Brat Hamida Karzaija negira optužbe da je trgovao drogom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Brat afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija negirao je u ponedjeljak umiješanost u bilo kakvu trgovinu heroinom i optužio američke zvaničnike da izmišljaju optužbe protiv njega kako bi naškodili predsjedniku.

Ahmed Wali Karzai izjavio je kako niko ne može dokazati da je on umiješan u krijumčaremje drogom.

Ta tema je ponovno oživljena tokom vikenda nakon što je New York Times javio da su dva neimenovana američka zvaničnika izjavila kako Bijela kuća vjeruje da je Wali Karzai umiješan u trgovinu heroinom.

Wali Karzai je izjavio kako američki zvaničnici pokušavaju izvršiti politički pritisak na predsjednika Karzaija iz dva razloga: da odvuku pažnju od civilnih žrtava izazvanih američkim vojnim akcijama i prisiljavanja Karzaijeve vlade da oslobodi zatvorenika s kojim Amerikanci žele razgovarati.

"Kadgod se pojavi problem između afganistanskog predsjednika i međunarodne zajednice, mene koriste kao vreću za udaranje", izjavio je Wali Karzai, koji je sazvao konferenciju za novinare u Kandaharu u ponedjeljak kako bi komentirao Timesov članak.

"Pozivam sve u međunarodnoj zajednici i Afganistanu da me odvedu na sud. Ako mogu dokazati (navode), ja sam spreman suočiti se s pravdom", izjavio je Wali Karzai za Associated Press putem telefona nakon konferencije za štampu.

Wali Karzai je predsjedavajući pokrajinskog vijeća u Kandaharu u južnom Afganistanu.

Afganistan proizvodi oko 90 posto svjetskog opijuma, sirovog materijala za proizvodnju heroina. Njegova tržišna vrijednost iznosi milijarde dolara. Većina droge proizvede se na jugu, gdje je pobuna najjača.

Times je javio kako Bijela kuća i američki zvaničnici za borbu protiv droge vjerruju da je predsjednikov brat umiješan u unosnu trgovinu, koja ima štetne posljedice po vladu i također osigurava sredstva pobunjenicima.