Afganistan
0

Brat Hamida Karzaija na platnom spisku CIA-e

SRNA
Ahmed Wali Karzai
Ahmed Wali Karzai
Ahmed Vali Karzai, brat agganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, dobijao je redovne uplate od američke Centralne obavještajne agencije (CIA), piše današnje izdanje dnevnika "New York Times", pozivajući se na trenutne i bivše američke zvaničnike.

List piše da se sumnja da je Ahmed Wali Karzai učesnik u trgovini opijumom u Afganistanu i da ga je CIA u proteklih osam godina plaćala za usluge u koje spada pomaganje pri regrutovanju za afganistanske paravojne snage koje djeluju po direktivama CIA i u okolini i samom gradu Kandaharu na jugu te države.

Ahmed Wali Karzai je za američki dnevnik izjavio da je sarađivao sa američkim vlastima, ali je demantovao da je bio na platnom spisku CIA-e i da je uključen u trgovinu opijumom.

"New York Times" navodi da je Ahmed  pomagao objaveštajnoj službi i da kontaktira pristalice talibana.

"Nijedna obavještajna služba dostojna svoga imena ne bi odgovarala na takvu vrstu optužbi", izjavio je za dnevnik  portparol CIA-e Paul Gimigliano. 

Prema pisanju lista, finansijske veze CIA-e sa Ahmedom Walijem Karzaijem i njegovi radni odnosi sa agencijom izazvali su duboke podjele unutar administarcije američkog predsjednika Baracka Obame.

"New York Times" ističe da ponašanje CiIA-e ukazuje na to da SAD nisu učinile sve što mogu da bi u Afganistanu suzbile unosnu trgovinu narkoticima, koja je veliki izvor prihoda talibanskim pobunjenicima.