Svijet
0

Branko Crvenkovski novi predsjednik Makedonije

NINA
Novi predsjednik Republike Makedonije bit će vođa vladajuće koalicije i dosadašnji premijer Branko Crvenkovski, koji, prema djelomično obrađenim podacima današnjeg drugog kruga izvanrednih izbora vodi s oko 60 posto osvojenih glasova u odnosu na kandidata opozicijske VMRO-DPMNE Saška Kedeva, neslužbeno je sinoć objavljeno u štabu socijaldemokrata.

Predsjednik nevladine udruge Most Darko Aleksov, čiji su promatrači na izborima bili najbrojniji, objavio je sinoć da je Crvenkovski osvojio 60,6 posto, a Kedev 39,4 posto glasova, uz odziv od 53,3 posto građana upisanih u birački popis Makedonije.

U izbornom štabu Kedeva, međutim, tvrdi se da su izbori falsificirani i neregularni i da nije zadovoljen ni odzivni cenzus, jer je na birališta izašlo svega 44 posto birača.

S druge strane, u štabu Crvenkovskog ukazuju da su obrađeni podaci izbornih komisija po općinama potvrdili odziv građana od 56 posto, što izbore označava kao regularne, fer i demokratske.

"Rukovodstvo VMRO-DPMNE i kandidat Kedev imaju pravo na nezadovoljstvo zbog poraza, ali apsolutno nemaju pravo politikantskim ocjenama čitavu državu uvlačiti u mračne scenarije nestabilnosti", izjavila je potpredsjednica vlade Radmila Šećerinska, pozivajući se i na ocjene domaćih i inozemnih promatrača, uključujući i stavove predstavnika evro-policijske misije "Proksima" o uspješnom izbornom procesu.

Glasnogovornik Državne izborne komisije Zoran Tanevski nije komentirao izrečene ocjene, najavljujući za poslije ponoći preliminarne rezultate glasanja i ukazujući da će se eventualne žalbe razmatrati na posebnoj sjednici komisije.

Nezadovoljni rezultatima glasanja i "dozvoljenim falsifikatima", oko 200 članova i poklonika VMRO-DPMNE, počelo je proteste ispred republičkog Sobranja u centru Skopja, rušeći plakate s likom Crvenkovskog. Demonstrantima se priključio i dio navijača s utakmice nogometnih reprezentacija Makedonije i Hrvatske, koji su uz mahanje stranačkim zastavama VMRO-DPMNE, uzvikivali parole "Branko Šiptar" i "Branko izdajnik".

Policija je spriječila ozbiljnije incidente i "bliske susrete" demonstranata i slavljenika iz redova vladajuće koalicije "Za Makedoniju zajedno", čiji je kandidat bio Crvenkovski, a zgradu parlamenta osiguravaju pojačane snage sigurnosti, uz prisustvo i predstavnika euro-policijske misije "Proksima".

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Mirjana Kontevska je apelirala građanima da poštuju propise neovisno s kakvim razlozima su izašli na ulice.