Svijet
0

Branioci Strauss-Khana razgovarali sa tužiocem

FENA
Dominique Strauss-Khan
Dominique Strauss-Khan
Branioci bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Khana, koji su se sastali s okružnim tužiocem, izjavili su samo da su imali konstruktivan razgovor, o čijem sadržaju nisu željeli ništa da kažu.

"Imali smo konstruktivan sastanak, to je sve što ćemo reći. Nećemo odgovarati na pitanja. Nemamo ništa više da kažemo", rekao je Benjamin Brafmann, po izlasku iz suda na Manhattanu.

Strauss-Khan je uhapšen 14. maja na njujorškom aerodromu, 10 minuta prije polijetanja aviona za Pariz, i protiv njega je podignuta optužnica za seksualni napad na hotelsku sobaricu.

Slučaj se, kako se procjenjuje, nalazi na ivici kolapsa, pošto su otkrića tokom istrage dovela u pitanje kredibilitet ključnog svjedoka, navodne žrtve.

Sobarica hotela "Sofitel", koja je azilantkinja iz Gvineje, tokom istrage je mjenjala iskaz, a otkriveno je i da je prilikom podnošenja zahtijeva za azil lagala da je bila silovana u svojoj zemlji.

New York Times piše da je tema razgovora bila da li da taj slučaj razriješe tako što bi tužilac odustao od tužbe, ili tako što bi Strauss-Khanu ponudio nagodbu.

Taj dnevnik navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da tužilac nije još donio odluku o tome, i da se istraga nastavlja.

Sud je na osnovu otkrića u istrazi u petak ukinuo restriktivne uslove kućnog pritvora na koji je Strauss-Khan pristao kako bi izašao iz zatvora, i vratio mu milionsku kauciju.

Iako je tužilac tada rekao da ne povlači optužnicu, američki mediji pišu da je to vrlo izgledno, pošto bi poslije tih otkrića bilo teško bilo koju porotu uvjeriti u istinitost njene verzije događaja.

Strauss-Khanovi branioci su nagovijestili da će on odbiti svaku ponudu nagodbe, osim ako tužilac ne dođe do nekih čvrstih dokaza koji ga terete.

Oni su ranije najavljivali da na sudu neće negirati da je bilo seksualnog kontakta, ali će insistirati da je do toga došlo uz uzajamnu saglasnost.