|

Brammertz traži odgodu zatvaranja ICTY-a

Brammertz traži odgodu zatvaranja ICTY-a
0
F
FENA
18.12.2008. u 17:44
0
komentara
0

dijeljenja
Brammertz traži odgodu zatvaranja ICTY-a Serge Brammertz
Glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz zatražio je u četvrtak da ovaj tribunal ostane otvoren do 2012., dvije godine duže nego što je predviđeno, i traži više sredstava kako bi se završila neka suđenja.
"To je vrijeme koje nam je potrebno" kako bismo priveli kraju sedam suđenja u toku i pet koji počinju 2009., kazao je glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz prilikom susreta s novinarima u Den Haagu.

"Vijeće sigurnosti je formiralo ovaj tribunal i treba da odredi kada će ga zatvoriti. Međutim, nezamislivo je da nam ne bude dozvoljeno da uradimo posao koji od nas traži Vijeće sigurnosti. To bi bila pravosudna katastrofa", rekao je Brammertz.

Tribunal je zatražio od Vijeća sigurnosti dodatnih 15 miliona dolara da se plate nepredviđeni troškovi osoblja u 2009., i plus budžet 2008-2009. od 310 miliona dolara, objasnio je glavni tužitelj, prenio je AFP.

Pet procesa počinje 2009. Oni bi mogli trajati između godinu i 18 mjeseci. Sudski proces bivšem političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, uhapšenom u julu, nakon 13 godina bijega, "mogao bi trajati čak i duže", ocijenio je Brammertz.

Brammertz je izrazio "oprezan optimizam" u pogledu hapšenja dvojice posljednjih bjegunaca, bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića i vođe Srpske krajine u Hrvatskoj Gorana Hadžića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.