Polugodišnji izvještaj o radu
0

Bramerc u četvrtak podnosi izvještaj Savjetu bezbjednosti

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc će u četvrtak, 3. decembra, Savjetu bezbjednosti UN predstaviti novi polugodišnji izvještaj o radu, u kojem će izložiti i ocjenu o saradnji država sa njegovom kancelarijom. Bramerc je u protekla dva mjeseca boravio u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, gdje je sa zvaničnicima razgovarao o pitanjima saradnje i drugim temama u vezi sa strategijom okončanja rada Tribunala. Pojedini mediji objavili su da se u Bramercovom izvještaju ne kaže da je Srbija postigla "punu saradnju", već da je "zadovoljan saradnjom" uz izraženo uvjerenje da će ona biti nastavljena i na kraju rezultirati hapšenjem preostala Ratka Mladića i Gorana Hadžića, za kojim traga Tribunal.

Od Bramercove ocjene zavisi stav Holadnije, koja je jedina od 27 članica EU koja insistira da bude ostvarena puna saradnja Srbije sa Tribunalom prije nego što dođe do deblokade Trgovinskog sporazuma koji je Evropska unija u maju prošle godine potpisala sa Srbijom.

Holandski ministar inostranih poslova Maksim Ferhagen izjavio je da će, čak i ako Bramercov izvještaj bude pozitivan, Holandija insistirati da se nastavi pritisak na Srbiju da uhapsi i preda preostalu dvojicu optuženih.