Svijet
0

Bradley Manning proglašen krivim za špijunažu

SRNA
Bradley Manning
Bradley Manning
Američki vojnik Bradeyi Manning, koji je dostavio tajne dokumente internet stranici WikiLeaks, proglašen je danas pred američkim vojnim sudom krivim za kršenje zakona o špijunaži, ali ne i za pomaganje neprijatelju, čime je izbjegao moguću kaznu doživotnog zatvora.

Ipak, prema presudi, Manningu prijeti kazna od 154 godine zatvora, jer je proglašen krivim po većini drugih tački optužnice u vezi sa kršenjem zakona o špijunaži. Sudija je prihvatio prethodna Manningova priznanja nekih od djela za koja ga tereti optužnica.

Manning je priznao da je poslao hiljade strana vojnih izvještaja iz Iraka i Afganistana, diplomatskih prepiski i drugih povjerljivih dokumenata tokom 2009. i 2010. godine. On je negirao da je želio da "naškodi" SAD, kako tvrdi optužba, i naveo da je želio da podstakne javnu debatu o ratovima u Iraku i Afganistanu.

Manning je uhapšen u Iraku u maju 2010. godine. Proveo je nekoliko sedmica u ćeliji u bazi u Kuvajtu, nakon čega je prebačen u SAD. Optužen je po 22 tačke optužnice, uključujući pružanje pomoći neprijatelju, neovlašteno posjedovanje obavještajnog materijala, krađu i kršenje računarskih regulativa.

Suđenje Manningu počelo je u junu u SAD-u.