{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bračnim parovima u američkoj vojsci u Iraku dozvoljeno da žive zajedno

S
1.4.2008. u 10:14
0
0
Bračnim parovima u američkoj vojsci u Iraku dozvoljeno da žive zajedno
0
Bračnim parovima u američkoj vojsci u Iraku dozvoljeno da žive zajedno
Foto: AP
Kad američki vojnici "odrade" svoj posao u Iraku, obično se vraćaju svojim kućama, kako muškarci, tako i žene. Ali narednik Marvin Frazier vraća se u malu prikolicu u kojoj su spojena dva kreveta koja dijele on i njegova supruga.
To je historijska promjena u američkoj armiji koja dozvoljava bračnim parovima da žive i spavaju zajedno u ratnoj zoni, piše novinar Associated Press-a. Ovaj potez učinjen je u svrhu očuvanja brakova i podizanja morala.

"Ovime su stvari puno lakše," ističe 33-ogodišnji Fraizer. "Kad ste razdvojeni onda je to veoma stresno. Ovako možete sjediti licem u lice i izgladiti stvari i utješiti jedno drugo."

Ranije su vojni propisi branili vojnicima različitih spolova da dijele krevete u ratnim zonama. Čak su i vjenčani parovi morali da se razdvajaju kako bi muškarci živjeli u odjelima za muškarce, a žene sa ženama. Tako nije bilo privatnosti.

Ali u maju 2006. vojni komandanti u Iraku odlučili su poraditi na promociji blaženstva braka. Drugim riječima: što je bog spojio, ne treba fizički odvajati.

"Za vojnike je tako bolje, a samim tim bolje je za cijelu armiju," tvrdi komandant Mark Thorton.

Analize su pokazale da je ovo prvi rat u kome armija poklanja pažnju problemu s kojim se suočavaju mnogi parovi, a to je razdvojenost.

Više od 10.000 parova je u američkoj vojsci. Ne zna se koliko ih je tačno u ratnim zonama i koliko njih zaista živi zajedno. Ipak, Fraizerovi nastavljaju živjeti ovako, iako im nije dozvoljeno pokazivanje privlačnosti u javnosti, znači - nema poljubaca niti držanja za ruke dok su na dužnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: