{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bračnim parovima u američkoj vojsci u Iraku dozvoljeno da žive zajedno

S
1.4.2008. u 10:14
0
0
Bračnim parovima u američkoj vojsci u Iraku dozvoljeno da žive zajedno
0
Bračnim parovima u američkoj vojsci u Iraku dozvoljeno da žive zajedno
Foto: AP
Kad američki vojnici "odrade" svoj posao u Iraku, obično se vraćaju svojim kućama, kako muškarci, tako i žene. Ali narednik Marvin Frazier vraća se u malu prikolicu u kojoj su spojena dva kreveta koja dijele on i njegova supruga.
To je historijska promjena u američkoj armiji koja dozvoljava bračnim parovima da žive i spavaju zajedno u ratnoj zoni, piše novinar Associated Press-a. Ovaj potez učinjen je u svrhu očuvanja brakova i podizanja morala.

"Ovime su stvari puno lakše," ističe 33-ogodišnji Fraizer. "Kad ste razdvojeni onda je to veoma stresno. Ovako možete sjediti licem u lice i izgladiti stvari i utješiti jedno drugo."

Ranije su vojni propisi branili vojnicima različitih spolova da dijele krevete u ratnim zonama. Čak su i vjenčani parovi morali da se razdvajaju kako bi muškarci živjeli u odjelima za muškarce, a žene sa ženama. Tako nije bilo privatnosti.

Ali u maju 2006. vojni komandanti u Iraku odlučili su poraditi na promociji blaženstva braka. Drugim riječima: što je bog spojio, ne treba fizički odvajati.

"Za vojnike je tako bolje, a samim tim bolje je za cijelu armiju," tvrdi komandant Mark Thorton.

Analize su pokazale da je ovo prvi rat u kome armija poklanja pažnju problemu s kojim se suočavaju mnogi parovi, a to je razdvojenost.

Više od 10.000 parova je u američkoj vojsci. Ne zna se koliko ih je tačno u ratnim zonama i koliko njih zaista živi zajedno. Ipak, Fraizerovi nastavljaju živjeti ovako, iako im nije dozvoljeno pokazivanje privlačnosti u javnosti, znači - nema poljubaca niti držanja za ruke dok su na dužnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: