Ometanje letova
6

Bračni par priveden u sklopu istrage o dronovima na aerodromu Gatwick

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanska policija je privela dvije osobe u sklopu istrage o dronovima koji su doveli do prekida rada aerodroma Gatwick.

Radi se o 47-godišnjem muškarcu i 54-godišnjoj ženi iz Crawleyja koji su u pritvoru zbog ispitivanja dok policija pokušava riješiti slučaj ometanja rada aerodroma Gatwick korištenjem dronova.

Aerodrom je bio zatvoren više od 36 sati nakon što su dronovi prvobitno viđeni blizu piste u srijedu navečer. Gatwick je sada u funkciji, ali su redovi putnika još uvijek dugi te ima kašnjenja.

Pomenuti par je priveden u petak navečer te je podvrgnut ispitivanju pod sumnjom na ometanje aviosaobraćaja, odnosno zbog ugrožavanja sigurnosti operacija ili osoba.

Policija poduzima niz taktika čiji je cilj spriječiti slične događaje u budućnosti. Ranije je otkazano ili preusmjereno oko 1.000 letova, a oko 140.000 putnika je osjetilo posljedice.

Za sigurnost aerodroma Gatwick se sada brine i vojska koja je postavila svoju naprednu tehnologiju, vjerovatno izraelski Drone Dome sistem koji otkriva dronove pomoću radara te može ometati komunikaciju između drona i osobe koja njime upravlja, a istovremeno omogućiti vlastima da preuzmu kontrolu nad dronom i sigurno ga spuste na tlo.