Svijet
0

Božić zabranjen u školama na istoku Kine

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kineske vlasti u istočnoj pokrajini Zhejiang u nekim školama zabranile su  obilježavanje današnjeg katoličkog praznika Božića.

Kineska novinska agencija Xinhua javlja da su lokalne vlasti u gradu Wnzhou zabranile obilježavanje Božića u svim školama od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Riječ je o gradu u kojem živi veliki broj katolika i koji se nerijetko naziva i kineskim Jerusalemom.

Vlasti su zabranile održavanje bilo kakvih programa ili manifestacija povodom Božića i najavile su da će nadležne inspekcije Ministarstva obrazovanja pomno pratiti rad u školama.

Kineski zvaničnici pomenutu odluku obrazlažu kao način da se djeci u školama više govori o tradicionalnim kineskim praznicima i da se suprotstavi najezdi zapadnjačke kulture. 

S druge strane, kineska omladina posljednjih godina sve više prakticira praznična veselja tokom Božića. Masovne kupovine, zabave i zajedničke večere su postale česta praksa kineske omladine tokom Božića. Vlasti upozoravaju da bi taj trend mogao uzrokovati nazadovanje kineske kulture.