|

Božić zabranjen u školama na istoku Kine

Božić zabranjen u školama na istoku Kine
0
A
Anadolija
25.12.2014. u 10:53
18
komentara
0

dijeljenja
Božić zabranjen u školama na istoku Kine Foto: Arhiv
Kineske vlasti u istočnoj pokrajini Zhejiang u nekim školama zabranile su  obilježavanje današnjeg katoličkog praznika Božića.
Kineska novinska agencija Xinhua javlja da su lokalne vlasti u gradu Wnzhou zabranile obilježavanje Božića u svim školama od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Riječ je o gradu u kojem živi veliki broj katolika i koji se nerijetko naziva i kineskim Jerusalemom.

Vlasti su zabranile održavanje bilo kakvih programa ili manifestacija povodom Božića i najavile su da će nadležne inspekcije Ministarstva obrazovanja pomno pratiti rad u školama.

Kineski zvaničnici pomenutu odluku obrazlažu kao način da se djeci u školama više govori o tradicionalnim kineskim praznicima i da se suprotstavi najezdi zapadnjačke kulture. 

S druge strane, kineska omladina posljednjih godina sve više prakticira praznična veselja tokom Božića. Masovne kupovine, zabave i zajedničke večere su postale česta praksa kineske omladine tokom Božića. Vlasti upozoravaju da bi taj trend mogao uzrokovati nazadovanje kineske kulture.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...