Svijet
7

Bostonski maraton: Novi snimak otkriva trenutak eksplozije i bijeg Dzhokhara Tsarnaeva

Klix.ba
Novi snimak sigurnosne kamere prikazao je momenat kada je Dzhokhar Tsarnaev postavio eksplozivnu napravu za vrijeme Bostonskog maratona.

Snimak prikazuje Tsarnaeva kako hoda kroz masu ljudi prije nego što se zaustavio u blizini ciljne linije, gdje je spustio eksplozivnu napravu, nakon čega se udaljio. Bomba koju je postavio ubila je osmogodišnjeg dječaka.

U devetominutnom videu, Dzhokhar u jednom trenutku zove svoga brata Tamerlana, nakon čega se dešava prva eksplozija. Nedugo zatim Dzhokhar spušta napravu i bježi kroz masu ljudi, a na snimku se vidi da na leđima više nema ruksak koji je nosio prije svega nekoliko minuta.

Nije poznato kako je bomba detonirana, ali se smatra da je najvjerovatnije korišten primitivni kuhinjski tajmer.

Bomba koju je aktivirao Tsarnaev ubila je dječaka Martina Richarda i 23-godišnju djevojku Lingzi Lu. Richardova sestra Jane je u eksploziji izgubila nogu.

Video je u javnost pušten nakon početka suđenja Tsarnaevu, a sudije trebaju odlučiti da li će ga osuditi na smrtnu kaznu. Njegovi advokati su saopćili da je Tsarnaev bez sumnje taj koji je odgovoran za napad.

Podsjećamo, on i njegov brat Tamerlan su 15. aprila 2013. godine izvršili teroristički napad u Bostonu za vrijeme maratona, a prilikom kojeg su poginule tri osobe. Tamerlan je ubijen u razmjeni vatre sa policijom, a Dzhokhar je uhapšen.