Svijet
20

Bostonska policija uhapsila dvojicu prijatelja Dzhokhara Tsarnaeva iz Kazahstana

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bostonska policija danas je uhapsila tri osobe od kojih su dvije prijatelji Dzhokhara Tsarnaeva osumnjičenog za teroristički napad na Bostonski maraton.

Policija je uhapsila Azamata Tazhayakova i Diasa Kadyrbayeva iz Kazahstana zbog toga što su, kako piše CNN, iz Dzhokharove sobe na Univerzitetu u Massachusettsu uklanjali stvari koje bi se mogle upotrijebiti protiv Dzhokhara u dokaznom postupku.

Dvojica Kazahstanaca išli su sa Tsarnaevim u isti razred a, prema navodima iz policije, već su bili u sukobu sa zakonom zbog kršenja imigracijskog zakona. Treći uhapšeni je Amerikanac Robel Phillipos.

Zvaničnici bostonske policije tvrde da su njih trojica uništili veoma bitne dokaze koje Dzhokhara povezuju sa terorističkim napadom na Bostonski maraton u kojem su poginule tri osobe a preko 260 ih je ranjeno.

Alan Dershowitz, profesor sa Harvarda i advokat, izjavio je da tamošnje tužilaštvo optužbe protiv Tazhayakova, Kadyrbayeva i Philliposa zasniva na slabim dokazima i da je njihov jedini cilj izvršiti pritisak na tri mladića kako bi progovorili o svojim odnosima sa Dzhokharom.